Dieta w chorobie Hashimoto – jak komponować jadłospis?

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie tę chorobę autoimmunologiczną, te wskazówki żywieniowe mogą pomóc ci lepiej jeść i czuć się zdrowiej.

Związek między jedzeniem a zdrowiem jest jasny: zdrowa dieta może uchronić cię przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Podobnie, dieta dostosowana do twoich indywidualnych potrzeb, gdy zdiagnozowano u ciebie tę chorobę, może w dużym stopniu pomóc ci poczuć się dobrze. Tak jest w przypadku choroby Hashimoto, choroby autoimmunologicznej, która atakuje tarczycę.

Co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto, zwana również zapaleniem tarczycy Hashimoto lub przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy, jest stanem, który powoduje, że układ odpornościowy atakuje tarczycę. Z biegiem czasu ataki te uszkadzają tarczycę, przez co nie jest ona już w stanie wytwarzać hormonów niezbędnych do wielu funkcji organizmu. Prowadzi to do niedoczynności tarczycy. Objawy choroby Hashimoto obejmują zmęczenie, niewyjaśniony przyrost masy ciała, zaparcia, wrażliwość na zimną i suchą skórę. Choroba postępuje, co oznacza, że z czasem objawy będą się nasilać. Chorobę Hashimoto można kontrolować za pomocą syntetycznych leków hormonalnych na receptę zwanych lewotyroksyną oraz zbilansowanej diety. Chociaż dieta nie może wyleczyć choroby autoimmunologicznej, może pomóc w zapobieganiu przyrostowi masy ciała i zmniejszeniu stanu zapalnego.

Dieta Hashimoto

Dieta i choroba Hashimoto

Nie ma jednej przepisanej diety na Hashimoto. Leki zastępujące hormony tarczycy leczą objawy, ale lekarze funkcjonalni, dietetycy i dietetycy twierdzą, że nie leczy to podstawowego problemu (procesu autoimmunologicznego, który powoduje, że organizm atakuje tarczycę). Najlepsza dieta to taka, która jest bogata w pełnowartościową, nieprzetworzoną żywność, w tym bogate w błonnik owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste; zdrowe tłuszcze; i chude białka. Osoby z Hashimoto często eksperymentują z różnymi dietami, dopóki nie znajdą takiej, która sprawia, że czują się najlepiej. Wspólnym mianownikiem jest cała, nieprzetworzona żywność.

Sięgnij po szereg kolorowych owoców i warzyw do każdego posiłku, aby mieć pewność, że otrzymujesz wystarczającą ilość niezbędnych witamin i minerałów. Błonnik jest kluczem do kontroli wagi, zdrowego serca i kontroli poziomu cukru we krwi. Owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola i rośliny strączkowe są bogate w błonnik. Kurczak, ryby, indyk, jajka, tofu, fasola i orzechy dostarczają zdrowego białka z minimalną lub żadną zawartością tłuszczów nasyconych. Łosoś, tuńczyk biały, orzechy, siemię lniane, nasiona chia i awokado są pełne tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, w tym kwasów omega-3, które zmniejszają stan zapalny w organizmie.

Kluczowe składniki odżywcze w chorobie Hashimoto

Selen: jedno badanie wykazało, że suplementacja selenem może pomóc zredukować przeciwciała wywoływane przez Hashimoto, ale potrzeba więcej badań, aby potwierdzić ten efekt. Jajka, tuńczyk, kurczak, wołowina i orzechy brazylijskie są bogate w selen.

Witamina D: „Chociaż związek między witaminą D a chorobami autoimmunologicznymi pozostaje niejasny, wiemy, że witamina D jest ważną częścią funkcjonującego układu odpornościowego. Badania wykazały, że osoby z Hashimoto mają niski poziom witaminy D. Łosoś, wzbogacony nabiał i żółtka jaj są bogate w witaminę D, ale najlepszym źródłem jest słońce.

Czego nie jeść?

Gluten: Unikaj glutenu, jeśli masz celiakię. Jeśli nie masz celiakii, ale uważasz, że jesteś wrażliwy na białko występujące w pszenicy i niektórych innych zbożach, możesz spróbować przestrzegać diety bezglutenowej.

Istnieją produkty zwane goitrogenami, które mogą zakłócać metabolizm jodu i funkcje tarczycy. Chociaż jest to niezwykle zdrowa żywność, nadmierne spożycie niektórych produktów, w tym warzyw krzyżowych (takich jak brukselka, brokuły, kalafior, kapusta, kapusta chińska, kapusta włoska i jarmuż), produktów sojowych i niektórych rodzajów prosa może wpływać na czynność tarczycy u niektórych osób.

Autor