5 powodów, dla których hummus powinien stać się częścią Twojej diety

Odejdźcie od salsy, zróbcie miejsce dla hummusu. Arabski dip/ pasta z gotowanej i puree z ciecierzycy zmieszanej z tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem stał się jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw na całym świecie.

Dajemy ci pięć powodów, aby objąć ruch hummus:

    Może pomóc w kontrolowaniu wagi:Hummus jest bogaty w białko i żelazo oraz prowadzi do uczucia sytości. Kończy się uczucie pełniejsze na dłużej przez cały dzień. Hummus również sprawia, że wielki bogaty w białko przekąskę, aby uzyskać zastrzyk energii przed przejściem do gym.It może utrzymać cholesterol pod kontrolą:Ostatnie badania wykazały, że spożywanie ciecierzycy każdego dnia może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu.It jest jednym z najzdrowszych spreadów i dipów:Zaprzyjaźnij się z hummus, jeśli chcesz dodać błonnik do swojej diety. Ma niską zawartość tłuszczu i stanowi świetne smarowidło do kanapek. Wypróbuj go jako jedyny najlepszy dip na następnej imprezie. Koniec z guacamole, serkiem śmietankowym czy tzatziki.Jest super wszechstronny:Hummus jest bardzo konfigurowalny i możesz stworzyć swoje własne odmiany z chilli, szpinakiem, edamame, trawą cytrynową, ogórkiem, kolendrą, pietruszką, karmelizowaną cebulą, pieczarkami, całą ciecierzycą, oliwą z oliwek, jajkami na twardo, papryką, oliwkami i orzechami. Popularny jest również hummus z dodatkiem czerwonej papryki lub suszonych pomidorów.Łatwy w przygotowaniu:Hummus może przygotować każdy - potrzebujesz tylko składników i miksera lub robota kuchennego.

Jak go jeść? Jako przystawka i dip, hummus jest zwykle podawany z płaskim chlebem, takim jak pita. W dzisiejszych czasach podaje się go również z chipsami z tortilli lub krakersami. Tradycyjnie podaje się go również jako część meze lub z falafelem, grillowanym kurczakiem, rybą lub bakłażanem.

Wypróbuj najlepszy podstawowy przepis na hummus autorstwa Masterchefa Jamiego Olivera. Na przystawkę wystarczy nawet dla czterech osób.

Składniki: 400 gm ugotowanej ciecierzycy, 4 łyżki tahini, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka rozgniecionej soli morskiej, 6 łyżek wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (plus dodatkowa do skropienia), 3½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, papryka i liście kolendry/pietruszki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: Opłucz ciecierzycę w zimnej wodzie i przełóż do robota kuchennego. Dodać tahini, zmiażdżony czosnek, sól, sok z cytryny i 7 łyżek stołowych płynu z puszki. Włączyć robot kuchenny i powoli wlewać olej.

Kiedy masa będzie już całkowicie połączona i gładka, przełóż ją do naczynia do serwowania. Skropić jeszcze odrobiną oliwy z oliwek extra vergine i udekorować kilkoma całymi ziarnami ciecierzycy. Posypać papryką i drobno posiekaną kolendrą lub pietruszką, dla koloru.

Wartości odżywcze na 100 g

Energia: 177 kcal

Węglowodany: 20,1 gm

Cukry: 0,3 gm

Błonnik: 4 gm

Tłuszcz: 8,6 gm (nasycone: 1,1 gm, jednonienasycone 4,9 gm, wielonienasycone 2,1 gm)

Białko: 4.9 gm

Dzięki uprzejmości: www.jamieoliver.com

Tags: korzyści z hummusuHummusJamie Oliver przepisMasterchef Jamie Oliver

Autor