Czego nie jeść w ciąży?

Jeśli jesteś w ciąży, zmniejsz ilość kawy i całkowicie wyeliminuj alkohol. Jednak nie tylko używki mogą być twoim wrogiem. Sprawdź jakich produktów powinnaś unikać w ciąży.

Surowe jajka

Oraz produkty je zawierające: ajerkoniak, domowy majonez, surowe ciasto, jajka w koszulce, jajka sadzone z surowym żółtkiem, tiramisu są zakazane. Wystarczy jedno słowo: salmonelloza. Na szczęście ta ostra infekcja jelitowa nie jest śmiertelna, ale towarzyszy jej ostra biegunka i wymioty, które mogą powodować odwodnienie. Tymczasem normalny dopływ krwi do płodu i poziom płynu owodniowego w macicy zależą od ilości wilgoci. Brak wody może skutkować zaburzeniami rozwoju nienarodzonego dziecka, a także zwiększonym ryzykiem poronienia. Jeśli nie chcesz odmówić sobie jedzenia jaj, upewnij się, że są dokładnie umyte i poddane obróbce termicznej. Jajka na twardo, jajecznica, wypieki są bezpieczne.

Surowe mięso

A także steki pieczone krwisto („z krwią”), surowe wędzone i suszone kiełbasy, słabo smażone mięso mielone np. W fast foodach. Surowe mięso może być zakażone pasożytami. Na przykład Toxoplasma. Są w stanie przeniknąć przez barierę łożyskową i spowodować poważne zakłócenia w rozwoju nienarodzonego dziecka. Łatwo pozbyć się pasożytów z mięsa - dobrze je podgrzej. Jeśli mówimy o produktach suszonych lub wędzonych, zamrożenie ich na cztery dni pomoże zmniejszyć ryzyko.

Surowa ryba

Szczególną ostrożność należy zachować, jeśli chodzi o ryby rzeczne i dziko żyjące w oceanie, mięczaki (ostrygi, małże), suszone, wędzone ryby wszystkich typów oraz na lądzie. Spektrum problemów, które można spotkać jedząc bułkę lub suszonego okonia jest szerokie:

• podobnie jak mięso, ryby mogą zostać zarażone pasożytami;

• w miazdze występują również bakterie chorobotwórcze - na przykład listeria czy bakterie botulinowe, które powodują śmiertelne (również dla mamy) zatrucie jadem kiełbasianym ;

• ryby rzeczne można łowić w zbiornikach zanieczyszczonych chemicznie - a wszystkie toksyczne substancje trafiają zarówno do matki, jak i do dziecka;

• ryby oceaniczne gromadzą w sobie rtęć. Szczególnie niebezpieczne, których należy unikać podczas ciąży pod tym względem to rekin, miecznik, makrela królewska i dachówka. Zatrucie rtęcią wpływa na zdrowie zarówno matki, jak i nienarodzonego dziecka - pierwiastek ten może powodować uszkodzenia mózgu i opóźnienia rozwojowe.

Wątróbki

Jak również pasztety i kiełbasy, wątroby dorsza wątroby oleju. Za dużo witaminy A może powodować rozwój wad wrodzonych u płodu. Nie nadużywaj produktów wątrobowych. Zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu przyjmujesz leki z witaminą A. Jednak w żadnym wypadku nie przepisuj sobie witamin i suplementów - może to zrobić tylko lekarz.

Sery miękkie

Zwłaszcza jeśli chodzi o:

• miękkie sery z białą pleśnią - brie i camembert;

• sery pleśniowe - gorgonzola, roquefort, duński błękit.

Ze względu na dużą wilgotność i pleśń sery takie są idealnym środowiskiem do rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii, w tym również tych groźnych dla płodu. Ta sama listeria, raz w ciele przyszłego dziecka, może wywołać poważne zaburzenia rozwojowe, poronienie. Idealną opcją jest przejście na twardy ser (cheddar, parmezan, stilton i inne). Można również jeść miękkie sery, ale tylko wtedy, gdy są zrobione z pasteryzowanego mleka. Są to mozzarella, feta, ricotta, sery śmietankowe, halloumi, sery topione.

Mleko niepasteryzowane

A także jogurt i lody z niego zrobione. Mleko niepasteryzowane to produkt, który nie został poddany obróbce termicznej. Dlatego można w nim znaleźć Listerię, która jest śmiertelna dla nienarodzonego dziecka. Staraj się pić tylko mleko pasteryzowane.

Autor