Czy kaczka może być głównym daniem na Święto Dziękczynienia?

Święto Dziękczynienia ma to do siebie, że ludzie obchodzą je niezależnie od przynależności etnicznej czy wyznania. Zasady i rytuały związane z tym świętem uważane są za uniwersalne, ponieważ wszystko sprowadza się do rodziny, jedzenia i wdzięczności. Mimo że indyk może się zmieniać, pozostaje głównym elementem posiłku, który jest akceptowany przez prawie wszystkich. Choć indyk od wieków jest preferowany na tę okazję, nie przeszkadza to innym ludziom jeść kaczki jako głównego dania w Święto Dziękczynienia. W tym artykule omówimy, czy jedzenie kaczki jest sprzeczne z tradycyjnym ptakiem na Święto Dziękczynienia i dlaczego ludzie wolą ją od indyka.

Krótka historia głównego ptaka na Święto Dziękczynienia

Istnieje kilka powodów, dla których indyk stał się ptakiem wybieranym na Święto Dziękczynienia.

Po ogłoszeniu Święta Dziękczynienia świętem narodowym przez Lincolna w 1863 roku indyk stał się ulubionym posiłkiem Amerykanów, ponieważ był smacznym ptakiem i wyjątkowo amerykańskim. Pragmatycznym powodem jedzenia indyka był fakt, że był on wystarczająco duży, aby nakarmić stół pełen członków rodziny i przyjaciół, w przeciwieństwie do kurczaków. Innym powodem było to, że ptaki te były najczęściej dostępne do uboju na rodzinnych farmach. Kury i żywe krowy uważano za pożyteczne, o ile dawały jajka i mleko. Z drugiej strony indyki były hodowane tylko dla mięsa i dlatego można je było łatwo zabić podczas uroczystości.

Pielgrzymi mogli nie uważać indyka za godnego szczególnego upamiętnienia, ponieważ przez cały okres kolonialny w Ameryce odbywały się nieoficjalne obchody Święta Dziękczynienia. Dlatego też praktyka jedzenia indyka była przez lata przekazywana jako praktyka kulturowa, aż do czasów współczesnych, kiedy jest on najczęściej wybieranym daniem na Święto Dziękczynienia w Ameryce i Kanadzie.

Czy jedzenie kaczki jako głównego dania na Święto Dziękczynienia jest złe?

Dla amerykańskich entuzjastów, którzy trzymają się tradycji, jedzenie kaczki zamiast indyka jako głównego dania na Święto Dziękczynienia nie jest zgodne z duchem tego narodowego święta. Nie oznacza to jednak, że jedzenie kaczki jest złe. Mimo że większość Amerykanów woli indyka jako główne danie na stole w Święto Dziękczynienia, kaczki i inne rodzaje mięsa są wykorzystywane jako dania główne podczas tego święta i innych specjalnych okazji. Nie wszyscy jedzą indyka na Święto Dziękczynienia, a ci nieliczni, którzy to robią, prawdopodobnie jedzą go ze względu na tradycje. Kaczka jest może mniejsza od indyka, ale nadrabia to smakiem.

Powody, dla których warto jeść raczej kaczkę niż indyka

Niektóre z powodów, dla których ludzie wybierają kaczkę, to łatwość przyrządzania, wspaniały smak i powszechna dostępność. Organizując dużą imprezę, na kolację trzeba podać więcej niż jedną kaczkę, ponieważ są one mniejsze niż indyki. Jednak gotuje się je szybciej i są mniej podatne na rozgotowanie ze względu na dużą zawartość ciemnego mięsa. Noga kaczki waży około ośmiu uncji, a dwie sztuki na talerzu to wciąż rozsądny rozmiar. To sprawia, że jest to dobre rozwiązanie dla domów, w których białe mięso, takie jak indyk, nie jest towarem.

Ponieważ kaczka jest ptactwem wodnym, posiada odpowiednią ilość tłuszczu w skórze, który pomaga jej utrzymać się na powierzchni wody. Tłuszcz ze skóry w naturalny sposób powoduje, że ptak jest bardzo wilgotny. Gdy połączymy wilgoć z odrobiną tłuszczu, otrzymamy soczysty smak, który sam w sobie jest wyjątkowy. Z kolei zwykły kawałek piersi z indyka to mdłe mięso. Kaczka wyróżnia się na tle indyka tym, że można ją jeść samą lub dowolnie przyozdobić. Jest bardziej uniwersalna niż indyk, ponieważ można ją wykorzystać we wszystkich potrawach - zupach, daniach typu finger food, sałatkach i zapiekankach. Są chudsze, smaczniejsze i bardziej pożywne niż indyk, ponieważ mają więcej żelaza, cynku i selenu.

Święto Dziękczynienia to szczególna okazja, która wymaga, aby wszystko było wykonane niemal perfekcyjnie, w przeciwnym razie ryzykujesz, że goście będą głodni i niezadowoleni. Zepsucie indyka podczas Święta Dziękczynienia jest jedną z rzeczy, które mogą zepsuć uroczystość, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie przyrządzało się indyka. Wiele osób, ze względu na preferencje smakowe, woli trzymać się tego, co umie przyrządzić, lub szuka innych alternatyw, takich jak kaczka. Fakt, że indyk zawsze był tradycyjnym ptakiem na Święto Dziękczynienia, nie powstrzymuje innych ludzi przed jedzeniem kaczki i innych popularnych alternatywnych dań jako głównego dania. Wszystko zależy od przekonań kulturowych, preferencji wyboru i tego, co sprawi, że Twój dzień będzie wyjątkowy i niezapomniany.

Autor