11 powodów, dla których warto dodać wodę jęczmienną do swojej diety

Woda jęczmienna jest spożywana na całym świecie od wieków. Starożytni Grecy spożywali kykeon, napój sporządzany z wody, jęczmienia i naturalnie występujących substancji. Brytyjska wersja wody jęczmiennej polegała na gotowaniu umytego jęczmienia perłowego, zalewaniu gorącą wodą skórki lub miąższu cytryny oraz dodawaniu soku owocowego i cukru do smaku. W Azji Południowo-Wschodniej woda jęczmienna może być pita na ciepło lub na zimno i często podawana jest z łyżką do nabierania miękko ugotowanych ziaren. Indyjska wersja tego napoju, Sattu, jest niezwykle popularna wśród Pendżabczyków.

Co sprawia, że jęczmień jest tak popularny? To pełne ziarno jest bogate w witaminę B-complex, żelazo, wapń, magnez, mangan, selen, cynk, miedź, białko, aminokwasy, błonnik, beta-glukany i różne przeciwutleniacze.

Woda jęczmienna przygotowana z filiżanki surowego jęczmienia (wielkość porcji 200 gramów) zawiera 704 kalorie. To może wydawać się dużo, ale z tych 704 kalorii tylko 19 pochodzi z tłuszczu. Ponad połowę kalorii stanowią węglowodany złożone. Woda zawiera również 20 g białka i tylko 2 g cukru. Jęczmień zawiera dużo błonnika i utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Ale naturalnie jest to idealny napój dla tych, którzy starają się schudnąć. Dodaj 3 filiżanki do swojej diety, aby uzyskać korzyści płynące z wody jęczmiennej dla utraty wagi.

Ale poza głównym powodem - utratą wagi - korzyści płynących z picia wody jęczmiennej jest wiele:

    Wysoka w nierozpuszczalny błonnik, woda jęczmienna może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Pochodzące z jęczmienia beta-glukany (rodzaj błonnika) okazały się być korzystne w obniżaniu poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów.Woda jęczmienna jest zalecana dla diabetyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi. Beta-glukany pomagają spowolnić wchłanianie glukozy po posiłku, zmniejszając wzrost glukozy i insuliny.Może również pomóc w zapobieganiu miażdżycy, stanu, w którym pogrubienie ścian tętnic utrudnia przepływ krwi i zwiększa szanse na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Woda jęczmienna może również pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi, innego czynnika przyczyniającego się do chorób układu krążenia i udaru mózgu.Picie wody jęczmiennej jest podobno doskonałym naturalnym środkiem na infekcje dróg moczowych (UTI). Ponieważ jest to naturalny środek moczopędny, zwiększa wydalanie moczu i pomaga wypłukać toksyny i bakterie wywołujące infekcje z organizmu.Pomaga oczyścić nerki i jest również stosowany w leczeniu problemów, takich jak zapalenie pęcherza moczowego, kamienie nerkowe i wysoki poziom kreatyniny.Załadowany składnikami odżywczymi, woda jęczmienna jest zalecana jako napój zdrowotny dla kobiet w ciąży. Jest idealna, ponieważ wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i łagodzi poranne mdłości. Jej moczopędny charakter pomaga w leczeniu zatrzymywania wody w czasie ciąży.Picie wody jęczmiennej podobno wypłukuje toksyny, dając Ci czystą i promienną skórę. Obecność związku zwanego kwasem azelainowym pomaga w leczeniu łagodnego do umiarkowanego trądziku. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki i zmniejszają oznaki starzenia.Filiżanka pełna wody jęczmiennej wspomaga proces trawienia i stymuluje metabolizm tłuszczów. Jest korzystna w leczeniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia, hemoroidy i zapalenie żołądka.Dzięki bogactwu składników odżywczych, regularne spożywanie wody jęczmiennej może wzmocnić Twoją odporność.Zastąpienie nimbu pani szklanką schłodzonej wody jęczmiennej jest korzystne. Oprócz nawilżania organizmu, pomaga ona zmniejszyć wewnętrzną ciepłotę ciała, dzięki swoim naturalnym właściwościom chłodzącym i kojącym. Dodaj świeży sok z cytryny i sól kamienną, aby wzmocnić smak.

I choć jest zrobiona z tego samego składnika, co piwo, możesz być spokojny, że nie spowoduje u ciebie piwnych jelit!

Domowe wersje wody jęczmiennej mają przewagę nad tymi kupionymi w sklepie, więc wypróbuj ten przepis:

Składniki: 1 filiżanka jęczmienia perłowego, 1,5 litra wody, sok z 1 cytryny, 1 łyżka miodu (opcjonalnie), laska cynamonu, korzeń imbiru

Sposób przygotowania: Zagotuj wodę razem z jęczmieniem. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut, a następnie pozwól wodzie się zagotować. Odcedź miksturę. Przechowuj przez kilka dni.

Oprócz picia wody jęczmiennej, możesz dodawać ziarno do sałatek, gulaszu i warzyw gotowanych na parze.

Pamiętaj o tym. Woda jęczmienna jest środkiem moczopędnym, więc nie pij więcej niż 6 szklanek dziennie. Odżywianie się nią może w niektórych przypadkach powodować podrażnienie żołądka i luźne stolce. Zawiera gluten i osoby z nietolerancją glutenu powinny się jej wystrzegać.

Tagi: woda jęczmienna przepisbenefity jęczmieniaattu utrata wagi

Autor