5 zaskakujących produktów spożywczych, które przyspieszają utratę tłuszczu

5 zaskakujących produktów spożywczych, które przyspieszają utratę tłuszczu

Jeśli chodzi o utratę wagi, czyż nie wszyscy szukają szybkiej recepty? Większość z nas zorientowali się, do tej pory, że nie ma magicznej kuli! I, jeśli jesteś weteranem do gry utrata masy ciała, wiesz również, że jak schudnąć jest ważne. Celem jest, aby schudnąć powoli i stabilnie - do BLAST FAT WHILE MAINTAINING MUSCLE MASS! Ale to łatwiej powiedzieć niż zrobić! Oto kilka zaskakujących wiadomości na temat turbodoładowania utraty tłuszczu podczas odchudzania na dobre. Najnowsze badania pokazują korzyści płynące z niezbędnych kwasów tłuszczowych dla turbodoładowania utraty tłuszczu, jednocześnie dając Ci składniki odżywcze, których potrzebujesz, aby utrzymać korzystne chude mięśnie. Ponieważ mięśnie spalają do trzech razy więcej kalorii niż tłuszcz, łatwo zauważyć, że ich utrzymanie jest istotną częścią udanej utraty wagi. Ryby i orzechy są znane ze swojej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, z łososiem jako super gwiazdą, ale istnieje wiele innych zaskakujących źródeł, które mogą pomóc Ci zaspokoić Twoje dzienne zapotrzebowanie. Według Instytutu Medycyny, dorośli potrzebują od 1100 do 1600 miligramów kwasów omega-3 każdego dnia. Jeszcze jedna rzecz, o której należy pamiętać - ponieważ organizm nie może syntetyzować kwasów tłuszczowych omega-3, musisz spożywać je za pośrednictwem żywności. Jeść tłuszcz i schudnąć? Jaki jest haczyk, możesz zapytać? Jednym z powodów, dla których włączenie tłuszczu do diety jest tak ważne dla sukcesu w odchudzaniu, jest fakt, że zaspokaja on głód, zmniejszając w ten sposób apetyt i obniżając całkowite spożycie żywności. Tłuszcz, podobnie jak błonnik pokarmowy, spowalnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Kiedy nie jesteś tak głodny w ciągu dnia, to ma sens, że będziesz ograniczać przekąski i jeść mniej podczas posiłków. W rezultacie, zużywasz mniej kalorii. Pamiętaj jednak, że tłuszcz zawiera więcej kalorii na gram niż białko czy węglowodany, więc kontroluj kalorie i porcje, używając trackera żywności. Sprawdź te pokarmy, które pomogą Ci uzyskać dzienną dawkę!

Tofu

Choć może nie cieszy się reputacją "foodie", można je urozmaicić i przekształcić w pyszny posiłek. Porcja ½ szklanki surowego tofu zawiera tylko 100 kalorii i 400 mg kwasów tłuszczowych Omega-3, czyli około jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania. Potrzebujesz kilku wskazówek, jak sprawić, by tofu było smaczne? Zawsze, zawsze, odciśnij i odsącz tofu oraz używaj dobrze przyprawionej, bezolejowej marynaty. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z artykułem Good Housekeeping "How to Make Tofu Taste Good: 6 Easy Tofu Cooking Tips".

Dziki ryż

Zaledwie ¼ filiżanki surowego dzikiego ryżu zawiera 120 mg kwasów tłuszczowych omega-3 i jest stosunkowo niskokaloryczna - tylko 140. Dziki ryż zwiększa również stosunkowo wysoką zawartość białka i błonnika w porównaniu do brązowego ryżu i jest bogaty w witaminy z grupy B, mangan, cynk, potas, fosfor i magnez, według dr Andrew Weil. Ugotowany dziki ryż jest doskonałym dodatkiem do sałatki, może być dopełnieniem obiadu lub może być zmieszany z suszonymi owocami i cynamonem na szybkie śniadanie.

Zielenina liściasta

Mało znanym faktem jest to, że zielone warzywa liściaste dostarczają sporej dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Szpinak znajduje się na szczycie listy z 160 mg na filiżankę ugotowanego szpinaku, ale jest wiele innych wspaniałych zielonych warzyw do wyboru, takich jak jarmuż, gorczyca i boćwina szwajcarska.

Ser fontina

Pokrój w kostkę 1/4 filiżanki sera fontina, aby uzyskać 250 mg omega-3 i 120 kalorii. Sparuj go ze słodkimi pomidorkami cherry lub jabłkiem o wysokiej zawartości błonnika, aby uzyskać satysfakcjonującą przekąskę lub posiłek przed treningiem. Zdjęcie dzięki uprzejmości blog.sigonas.com

Nasiona chia

Nasiona chia nie tylko dostarczają mnóstwo omega-3, ale są również jednym z najlepszych źródeł błonnika, jakie można jeść. Wiele badań wykazało, że dieta bogata w błonnik sprzyja utracie wagi, ponieważ powoduje uczucie sytości i zapobiega głodowi.

Jakie są Twoje ulubione sposoby na cieszenie się zdrowymi kwasami omega-3? Chcemy wiedzieć! Rozpocznij dyskusję poniżej i podziel się z nami swoimi pomysłami.

Autor: Kristen Ciuba Kristen jest dietetykiem w Diet-to-Go, z siedzibą w Lorton, VA. Stara się "praktykować to, co głosi", włączając w to zdrowe jedzenie i gotowanie, ambitne ćwiczenia i wysokiej jakości czas z rodziną i przyjaciółmi każdego dnia!

Autor